Offentlig spanking

2012 14. maj
I weekenden blev Københavns Kommunes hjemmeside hængt ud til spot og spe i en række online medier.
Udgangspunktet for kritikken var en rapport fra kommunens borgerrådgiver, Johan Busse, hvor der blev råbt vagt i gevær på vegne af de it-svage borgergrupper, der ventes at blive hårdt ramt af den øgede digitalisering.

Kandidat til Danmarks værste hjemmeside

Under overskriften “Kandidat til Danmarks værste hjemmeside“, fulgte Avisen.dk op på borgerrådgivernes beretning. Avisen.dk bad Rolf Molich foretage en gennemgang af en del af kommunens hjemmeside – den del der vedrører rettigheder og muligheder hvis borgerne ønsker at klage over kommunen.
Resultatet er nedslående og grænsende til det komiske. Undersøgelsen vil jeg ikke gengive her, men som Molich siger i avisen.dk:  “Det er jo til grin. Ret morsomt, egentlig. Jeg vidste ikke, at der stadig var nogen hjemmesider, der var så fjollede”.

Offentlig spanking fuldt fortjent

Den offentlige spanking er fuldt fortjent; Københavns hjemmeside hører ikke til de bedste, men lignende eksempler kan findes mange steder i det kommunale landskab.  Informationsarkitekturen er kompleks og skifter fra kommune til kommune. Selvbetjeningsløsningerne er ubehjælpsomme og virker som var de kommet til i en anden tidsalder. Og fokus er ofte på den enkelte kommunens lyksaligheder (borgmestre inklusive), ikke borgernes umiddelbare servicebehov.
Der er vel efterhånden en bred erkendelse af, at de hjemmesideløsninger borgerne tilbydes simpelthen ikke er gode nok. Og der udtænkes og udrulles løsninger, der skal lappe huller og gøre det lidt lettere – medbetjening via chat, informationssøgning via faq-baserede systemer, øget fokus på søgning og en sand strøm af genvejsmenuer, bannere og andet, der kan lede brugerne på rette vej.
Alt sammen løsninger jeg har skrevet rosende om her på bloggen; og alt sammen løsninger, der alligevel ikke leverer så længe der ikke arbejdes med den underliggende logik og kvalitet på de kommunale hjemmesider. Men det sker ikke – indholdet er ofte beskæmmende ringe (som analysen fra kbh viser).

Kedeligt og gennemstruktureret kvalitetsindhold tak!

Måske det er tid til at blive lidt mere kedelige og data-agtige; tid til gennemstruktureret og kvalitetssikret indhold frem for billeder aflegende børn og storsmilende plejehjemsbeboere.  Skal den øgede digitalisering blive en succes for alle skal kommunernes online service design have et gennemgribende løft.

Direktør for borgerservice i KBH, Thomas Jackobsen, lover da også bod og bedring i avisen.dk:

“Vi er i fuld gang med at investerer og udvikle en langt bedre hjemmeside. Borgerrådgiveren vil elske det.”

Og man venter i spænding…

1. maj 14, 2012

Som ringe i vandet, man må håbe det snart bliver bedre ;) http://www.dr.dk/Nyheder/Penge/2012/05/13/0513061908.htm

2. maj 14, 2012

Citatet fra Thomas Jackobsen siger vel næsten alt om Københavns Kommunes ambitioner for en fremtidig løsning: “Borgerrådgiveren vil elske det”. Det er næsten trist, at en direktør for borgerservice ikke tør løfte hovedet en anelse højere. Hvorfor er det ikke interaktionen med borgerne, der er i fokus?

3. december 11, 2012

Så er der relanceret nyt http://kk.dk/