Offline borgerinddragelse og dialog

2011 10. maj

En del indlæg her på bloggen handler om hvordan man skaber øget borgerinddragelse ved at bruge digitale værktøjer.

Men det er også værd at tage et kig på de ikke-digitale muligheder for kontakt, deltagelse og indflydelse i det kommunale landskab.
For der er mange mulige indgange:

Valg, partier og foreninger, spørgetid, henvendelser til råd og nævn, høringer, borgermøder, institutions- og skolebestyrelser, bruger- og pårørenderåd, brugerundersøgelser, fokusgrupper eller noget så simpelt som at sende en mail eller et brev til de folkevalgte.

Der er mange indgange, men vejen til indflydelsen kan dog være svær at finde på de kommunale hjemmesider. Der mangler ofte en tydelig invitation til borgerne:

Det er her det sker. Kom og vær med!

En sådan invitation burde være enkel at lave – og flere kommuner er allerede godt i gang (og jo, de fleste af ovenstående indgange kunne med fordel digitaliseres, men det er altså ikke emnet for det indlæg).

Politik og indflydelse – deltag her!

Vil man deltage skal man ofte lede på de enkelte institutioners sider eller forsøge sig frem i hjemmesidesektioner med navne som Politik og demokrati, Om kommunen eller Byrådet.

På Roskilde.dk har man dog foretaget en klar og tydelig prioritering. Her hedder et af hjemmesidens tydeligt fremhævede topmenupunkter Politik og indflydelse – og med undersiden Få indflydelse:

screenshot fra roskilde.dk

Siden fungerer som samleindgang til høringer, dialogfora, borgerpanel og politikere. Og det er en fin invitation til borgerne!

På oddernettet.dk findes indgangen Debat og dialog. Her er designet knap så lækkert, men der er gjort mere ud af at præsentere en bred vifte at indgange til dialog og indflydelse:

screenshot fra oddernetttet.dk

Mens vi venter

Den digitale borgerinddragelse åbner helt nye muligheder for deltagelse når borgeren kan og vil.
Men mens vi venter på udvikling og udrulning af digitale deltagelsesplatforme så kunne kommunerne med fordel skabe bedre hovedindgange til indflydelse og deltagelse.

Det er nemt, billigt og lige til at gå til!

Endnu ingen kommentarer