Crowdfunding i kommunal kontekst

2011 3. maj
af Rune Mejlvang

Hvilken type kulturtilbud foretrækker du? En dokumentar om lesbisk hverdagsliv, et lydtennisspil for blinde, mobiltelefonteater eller ugens duft i Brunkebergstunneln?

Crowdculture – borgerdreven kulturpolitik

I Stockholm har borgerne mulighed for at være med til at skabe, finansiere, og udvælge de kulturtilbud de helst ser gennemført i deres by. Det sker på hjemmesiden www.crowdculture.se hvor borgerne i fællesskab har mulighed for at agere kulturelle investorer og beslutningstagere.
www.crowdculture.se
På crowdculture præsenterer kunstnere og andre kulturelle entreprenører projekter de gerne vil gennemføre, men som de mangler midler til. Borgerne kan så vurdere og vælge de projekter de gerne vil have gennemført – og de kan give økonomisk støtte til projektets gennemførsel.

Medbestemmelse til (næsten) alle

For at lege med skal borgeren oprette sig på hjemmesiden og investere 50 kr. månedligt (de 50 kr. suppleres med offentlige midler, så den reelle investeringseffekt er 950 kr.). De investerede penge kan så fordeles frit til de kulturelle projekter borgeren ønsker at støtte.

Og er der nok der støtter et projekt så gennemføres det.

Offentlig crowdfunding

Crowdfunding konceptet er kendt fra private tjenester som kickstarter hvor entreprenører kan forsøge at få projekter gennemført ved hjælp af støtte fra andre brugere af tjenesten.

I offentlig regi er crowdfunding dog relativt ukendt. og projektet har da også mødt både ros og kritik. På den ene side fremhæves projektet som et nytænkende eksempel på en meget direkte form for borgerindflydelse. På den anden side er det blevet kritiseret for, at medbestemmelse afhænger af evnen og viljen til at betale.

Grundlæggende er jeg ikke i tvivl: Økonomisk formåen bør ikke være afgørende for deltagelse i offentlige beslutningsprocesser, men er det vel i praksis ofte, f.eks. i form af sponsorater – eller gennem adgang til de rette sociale netværk.   Og de 50 kroner, der skal investeres er trods alt et lille beløb og de kan måske fungere både som motivationsfaktor – jeg gør det fordi jeg virkelig mener det – og som et bolværk mod misbrug af platformen.

Under alle omstændigheder et spændende projekt som det bliver spændende at følge!

Guldlänken 2011

Projektet er et af fire projekter, der er nomineret til den svenske pendant til  Digitaliseringsprisen – Guldlänken. Prisen uddeles 25. maj.

Systemet blev i første omgang betatestet i efteråret 2010. 500 personer oprettede sig den gang som brugere af platformen. 6 projekter fandt fuld finansiering. 1. april i år genåbnede platformen for nye projekter og brugere og12 projekter søger i skrivende stund finansiering.

2 reaktioner Læg en kommentar →
  1. maj 3, 2011

    Fin artikel! Men missa inte http://www.fundedbyme.com som dessutom öppnar på danska och norska till sommaren #crowdfunding #fundedbyme
    /Daniel Daboczy

Trackbacks og pingbacks

  1. Crowdfunding enters Scandinavian cultural scene « Social Media Nordic

Læg et svar

Bemærk: Du må bruge grundlæggende XHTML i dine kommentarer. Din mail-adresse vil aldrig blive offentliggjort.

Abonnér på dette kommentarfeed via RSS