Dialog, udvikling og afvikling

2011 21. marts

Brugen af sociale teknologier italesættes oftest inden for en positivt ladet innovations- og udviklingsdiskurs. Det handler om udvikling af ideer gennem dialog, deling og samarbejde..

Men sådan behøver det ikke at være.

Amerikanske Youcut er et eksempel på et benhårdt brugerinddragende projekt hvor fokus er på afvikling fremfor udvikling. Det er den republikanske majorityleader Eric Cantor der står som afsender, så det snævre fokus på offentlige nedskæringer er måske ikke så overraskende.

På projektets hjemmeside præsenteres brugerne uge for uge for et antal mulige nedskæringer i det offentlige. Brugerne kan så vælge hvilken nedskæring de helst ser gennemført – og kan iøvrigt komme med egne forslag til nye nedskæringer. Her er ikke megen dialog – det handler alene om at få et stort antal meningstilkendegivelser – ikke debat. Det er ikke til at se hvad der sker med brugernes forslag – og ikke til at se hvordan udvælgelsen af emnet til afstemning sker.
Det er ikke-proces og skindialog. Men det forslag der modtager flest stemmer sættes til afstemning på det førstkommende møde i repræsentanternes hus – så en hvis grad af medindflydelse er der.

1. marts 23, 2011

Ja, det måtte jo komme – og selvfølgelig ovre fra staterne. Men det er måske ikke så meget anderledes, end hvordan politik er blevet ført gennem årtier fx via fokusgrupper, borgerpaneler osv. Forskellen er måske at det på en måde er mere synligt hvad der foregår, men fælles for det hele er at det i mindre grad bliver ideologi der styrer politiske beslutninger.

Borgerinddragelse er godt men jeg mener man skal passe på at beslutninger om ud- og afvikling af fx en kommunes økonomi ikke bliver for populistisk. Nedskæringer bør i mine øjne altid kunne begrundes politisk og ikke kun ud fra en flok enkeltborgeres mavefornemmelse.

marts 23, 2011

Hej Torben
    ja, ikke et særligt charmerende eksempel – men jo egentlig meget dygtigt udført.
    Måske det afgørende ikke så meget er hvilken besparelse brugeren vælger – for alene det, at brugeren deltager understøtter budskabet: besparelser er af det gode – og så er det egentlig ligegyldigt hvilken besparelse der får flest stemmer.
    /Rune