Byen i byen – 1 år

2010 12. maj

Byenibyen.frederiksberg.dk er et videosite udviklet af Frederiksberg Stadsarkiv og Frederiksberg Kommunes IT-afdeling  i samarbejde med 23video (Disclosure: jeg har selv deltaget i udviklingen af kanalen, men løsningen drives af Frederiksberg Stadsarkiv).

Kanalen gik i luften 12. maj sidste år og har fødselsdag i dag. Og det har været et interessant projekt.

1. Byen i byen viser hvordan man for meget beskedne midler kan digitalisere og formidle historisk materiale. Projektet er gennemført for under 100.000 kr og på meget kort tid. Det er ikke et stort forkromet bevaringsprojekt, men en “køkkenbordsdigitalisering” hvor formidlingen har været i centrum.

2. Byen i byen viser hvordan ellers dødt og ubrugt materiale gennem digitalisering kan skabe værdi for en stor brugerskare. Siden lancering er der afspillet mere end 30.000 videoklip. Stadsarkivet har ikke kun værdi for slægtsforskere og historikere, men rammer i dag et langt bredere publikum.

3. Byen i byen viser, at det ikke behøver at være svært at arbejde med video. Konvertering af de gamle filmstrimler og bånd klares i den lokale fotohandler, klipning og upload klarer arkivet selv.

4. Byen i byen viser at brug af servicebaserede løsninger er en let og billig vej til innovative projekter i det offentlige.

Hvad kan man se – og hvad bliver set?
Indholdet på Byen i byen er af meget forskelligartet karakter. Der er gamle sort-hvid optagelser uden lyd og professionelt optagede frederiksberg-film. Film om byggerier, virksomheder, skoler og byens politiske liv. Nedslag i byens historie gennem 100 år.

Blandt de mest populære film findes klip fra zoo, søndermarken og gadelivet på Frederiksberg i 60’erne. Borgmester Jørgen Glenthøjs introduktion til kanalen er også populær ligesom filmen om de første piger på Frederiksberg Gymnasium er det.

Til mine egne favoritter hører klippene fra Frederiksberg ungdomsskole i 70’erne og klippet De unges Frederiksberg, der stammer fra en officiel Frederiksberg-film fra 1965. Byen i byen hed filmen.

Én reaktion Læg en kommentar →
    maj 12, 2010

Tilføjelse:
    Læs evt. mere om byenibyen.frederiksberg.dk på: http://arkivformidling.wordpress.com/2010/05/03/byen-i-byen-1-ar/
    /rune