Der er et hul på min vej!

2010 13. april

Hvorfor gør kommunerne det ikke nemt og attraktivt for borgerne at indberette overfyldte skraldespande, huller i veje eller graffiti? Det ville være god borgerservice – og ret beset også en hjælp for kommunen.

Frederiksberg Kommune har en online formular hvor borgerne kan beskrive og indsende tips (men det understreges, at kommunen ikke besvarer henvendelsen). Favrskov kommune har en tjeneste hvor borgeren via kommunens GIS-system kan indberette problemer med kommunens veje (hvis man kan finde løsningen og har installeret Adobe SVG viewer). Lad mig bare afsløre her, at det ikke er en let løsning at benytte…

Screenshot Favrskov

Tilsvarende løsninger kan sikkert findes i andre kommuner og grundideen – at give borgerne en indberetningskanal – er ok, men udførelsen kunne i begge tilfælde være bedre:

1. Hvis en borger gør sig umage med at indsende tips til kommunen er det mindste man kan gøre at følge op på henvendelsen.
2. Løsningen skal være nem og hurtig at bruge. Det skal ikke kræve særlige downloads.
3. Det bør være synligt for alle hvordan der følges op på indkomne tips; kommunen skal forpligtige sig!!!

Åbenhed og feedback
En løsning der gør det muligt at håndtere denne type indberetninger er seeclickfix.com. Seeclickfix er en kortløsning hvor borgere kan indberette sager – og hvor kommunen kan melde tilbage og følge op på henvendelserne i fuld offentlighed:

screenshot fra seeclickfix.com

Løsningen findes både i en helt åben brugerdreven form og i en professionel udgave hvis kommunen ønsker lettere administration af løsningen. I Seeclickfix kan alle oprette og se “sager” og alle kan se hvornår de er løst – og om de reelt er løst – for er et problem ikke løst til borgerens tilfredshed kan sagen genåbnes.

Kommunen får værdifuld information fra borgerne – og borgerne får let adgang til at kontrollere hvordan der følges op på deres og naboens indberetninger. Så kommuner: det er simpel gov 2.0 så bare kom i gang – ellers er der måske en aktiv borgergruppe, der gør det i stedet for!